Advies

Heeft het zin om op latere leeftijd een opleiding te volgen?

Beste Erik,

Ik werk vandaag bijna meer dan full-time, ben papa van 2 jonge kinderen en ik vier volgende week mijn 48ste verjaardag. Ik zou graag nog een opleiding willen volgen om mijn competenties als manager aan te scherpen. Mijn werkgever zegt dat er op korte termijn geen tijd en onvoldoende budget is om mij tijdens de werkuren een degelijke opleiding te laten volgen.

 Er liggen dus heel wat ‘hindernissen’ op de weg en vraag me daarom af of het op mijn leeftijd echt nog wel zin heeft om nog bij te gaan studeren. 

Itinera Talentcoaching

Advies van coach Erik

Beste Timothy,

Ik denk dat het inderdaad steeds zin heeft om nog verder te studeren hoe oud je ook mag zijn. Zoals je zelf aangeeft, draagt het in eerste instantie bij tot onze persoonlijke ontwikkeling en verhoogt het zeker onze doorgroei- en tewerkstellingsmogelijkheden. 

En uiteraard hoe ouder we worden, hoe meer factoren om rekening mee te houden zoals kinderen, relatie, full-time job, sociale verplichtingen, enz. Dag-,avond-,weekend- of afstandsopleidingen vragen immers een belangrijke inzet en soms gedurende meerdere jaren. Een reden te meer om stil te blijven staan bij je motivatie om verder te studeren want die zal de motor zijn van je doorzettingsvermogen.

Opleidingsmogelijkheden in Vlaanderen

Op de overzichtelijke website van de Vlaamse overheid https://data-onderwijs.vlaanderen.be/onderwijsaanbod/vwo  vind je informatie over de verschillende opleidingsmogelijkheden in Vlaanderen. Je kan er niet alleen terecht voor bachelors- of mastersopleidingen maar ook voor kortere opleidingen in het ruim netwerk van CVO’s ( centrum voor volwassenenonderwijs). In de diverse scholen kan je terecht om de inhoud van het lessenpakket te bespreken zodat je voor jezelf kan inschatten wat het je aan tijdsbesteding zal kosten.

 

Een loopbaancoach kan met jou op een coachende manier je meer inzicht geven in je motivatie en of deze voldoende aansluit bij je wens om bij te studeren. 

Veel succes!

Erik Leenders