Advies

Hoe maak ik problemen met collega’s bespreekbaar?

Beste Erik,

Ik sta werkelijk op ontploffen!! Een collega die op kantoor op de plaats naast mij werkt, zit voor bijna de helft van de dag geniepig te chatten op Instagram. Onze bureaus staan in een uiterste hoek van het kantoor waardoor er geen doorgang achter onze rug is en daardoor dus geen sociale controle. Anderzijds hebben we ontzettend veel werk en halen we nauwelijks onze deadlines. Ik geraak soms helemaal over mijn toeren als ik mijn collega gedreven op het klavier hoor tokkelen terwijl ik in mijn ooghoeken het logo van Instagram zie. Ik heb voor mezelf al heel wat scenario’s uitgewerkt hoe ik deze situatie moet aanpakken maar ik geraak niet in actie. Hoe pak ik dit best aan? 

Itinera Talentcoaching

Advies van coach Erik

Beste Rita,

Inderdaad een heel vervelende en stresserende situatie. Je hebt zeker een aantal opties maar de keuze is aan jou. Ik geef je een aantal opties en de volgorde geeft je een idee van mijn voorkeur:

  1. Spreek in eerste instantie je collega aan vanuit nieuwsgierigheid en stel vragen over hetgeen je ziet. Deel met hem wat het bij jou doet als je hem ziet en hoort typen terwijl er zoveel werk is en leg hem uit wat je van hem verwacht als collega, zoek samen naar een gepaste manier van samenwerken.
  2. Mocht er na dit gesprek geen wijziging komen in zijn houding en gedrag, kan je hem er nogmaals over aanspreken, herhaal de boodschap en vooral ook dat je merkt dat er niets verandert en wat dit jou doet.
  3. In laatste instantie zou ik naar je chef stappen en hem de situatie uitleggen. Persoonlijk vind ik dit de allerlaatste stap wanneer je hebt vastgesteld dat je collega niet of nauwelijks reageert op je feedback. Je kan natuurlijk ook als eerste stap naar je chef stappen maar volgens mij riskeer je dan de basis te leggen voor een gespannen relatie met je collega. Dat zal vermoedelijk ook veel en misschien nog meer stress met zich meebrengen.

Ik ben er nog steeds van overtuigd dat een open communicatie tussen collega’s niet alleen heel wat problemen en ergernissen uit de weg ruimt maar ook de sfeer, de stress en de motivatie ten goede komt.

Ik wens je veel succes!!

Erik Leenders