Advies

Zal ik mijn opzeg presteren of thuisblijven?

Beste Erik,

ik kreeg vorige maand mijn ontslag na 15 jaar dienst bij dezelfde organisatie. Sinds enkele maanden was er tussen mij en mijn directie een groeiend meningsverschil over de toekomst van onze organisatie wat uiteindelijk tot het gekende resultaat heeft geleid. Mijn opzegtermijn bedraagt bijna 17 maanden en mijn directie is nu wel zo fair om mij de keuze te laten tussen het presteren van een opzeg ofwel de opzeg uit te betalen. Zijzelf dringen aan om thuis te blijven omdat ze denken dat de discussies zullen terugkomen en vermoedelijk een negatieve invloed hebben op de globale werksfeer. Anderzijds weten ze ook dat het voor mij gemakkelijker zal zijn om sneller een nieuwe baan te vinden als ik ondertussen blijf presteren. 

Ik weet echt niet wat kiezen!! Wat raad je me aan te doen?

Itinera Talentcoaching

Advies van coach Erik

Beste Peter,

Ik vind dat je inderdaad voor een moeilijke keuze staat en ik heb spijtig genoeg geen standaardantwoord of oplossing die voor iedereen en in iedere situatie werkt.

Meestal is het de werkgever die zich bij het ontslag afvraagt wat het beste is voor de organisatie en dikwijls wordt er geopteerd om de arbeidsovereenkomst onmiddellijk te verbreken om mogelijke problemen in de toekomst te vermijden.

Voordelen van het presteren van je opzegtermijn

Ik denk dat het voor jou belangrijk is te achterhalen waar jij je meeste energie uithaalt om de “sollicitatiereis” te maken; blijven werken kan inderdaad de beste oplossing zijn omdat het bijvoorbeeld structuur geeft aan je dag en je daardoor vermijdt in een zwart gat te vallen. Door te blijven presteren blijf je in de wereld van de werkenden en ga je solliciteren vanuit een gevoel dat je er nog bij hoort. Het klinkt ook minder dramatisch als je tijdens een sollicitatiegesprek vertelt dat je arbeidsovereenkomst is opgezegd en je nu je opzeg presteert. 

Nadelen van het presteren van je opzegtermijn

Naast deze verschillende “pro’s”, is het toch ook belangrijk stil te blijven staan bij de mogelijke “contra’s”. Door thuis te blijven, geef je jezelf ook de kans om terug op adem te komen waardoor je de pijnlijke ervaring van het ontslag gemakkelijker kan verwerken. Daarnaast bestaat het risico dat een negatieve werksfeer je motivatie en energie om succesvol te solliciteren, sterk kan doen afnemen.

Ik raad je aan om je keuze zeker ook te baseren op wat er juist is voor jou persoonlijk en je pas in tweede instantie te laten inspireren door wat de anderen (in dit geval zeker je potentiële nieuwe werkgevers) van jou zouden kunnen denken. In een sollicitatiegesprek zal het er vooral van afhangen hoe jij jouw situatie en jezelf presenteert. Dat doe je volgens mij het best vanuit het positieve gevoel dat je terug gereed bent om je toekomst aan te pakken en dat je stilaan het verleden kan laten voor wat het is, namelijk een afgemaakte en verwerkte ervaring.

Ik wens je veel succes!!

Erik Leenders