Advies

Open communiceren met mijn manager; hoe pak ik dit aan?

Beste Erik,

Ik heb al jaren het gevoel dat ik geen enkele erkenning krijg van mijn baas. Het is alsof hij andere  collega’s meer apprecieert,  er meer aandacht aan besteedt en er meer complimenten aan geeft. Het is daarenboven een baas die volgens mij heel weinig inlevingsvermogen heeft, heel veel praat en het precies altijd beter weet. Anderzijds doe ik mijn job graag en wil zeker niet van werk veranderen. Maar deze situatie drukt op mijn motivatie en ik wil hier absoluut iets aan veranderen. Hoe pak ik dit best aan?

Marleen Deboeck bij Itinera

Advies van coach Erik

Beste Evelien,

Ik ben altijd een grote voorstander van open communicatie omdat dit volgens mij de relatie tussen twee personen vooruit helpt in de ontwikkeling van de relatie. Een open communicatie betekent daarom wel niet dat je zomaar tegenover je baas moet gaan zitten om hem eens zijn waarheid te zeggen. Ik betwijfel of deze directe communicatiestijl in jouw situatie veel zal veranderen. 

Hoe pak ik de situatie aan?

Ik raad je daarom aan om je situatie als volgt aan te pakken:

  • Maak vooraf een afspraak met je baas met de boodschap dat je met hem iets belangrijks wil bespreken. Zeg hem ook hoeveel tijd je denkt nodig te hebben. Op die manier vergroot je jouw kans om z’n volle aandacht te krijgen. 
  • Bereid je gesprek voor en oefen het desnoods met iemand uit je naaste omgeving.
  • Beschrijf de situatie zoals jij ze waarneemt en beklemtoon daarin dat het jouw visie van de feiten is zoals jij ze beleeft. Op die manier neem je de verantwoordelijkheid voor jouw beleving en verminder je de kans dat je baas zich als een beschuldigde voelt.
  • Vertel hem welk effect jouw visie van de feiten op jou heeft zodat hij begrijpt dat het ook gevoelsmatig een effect op je heeft. Vertel hem waarom het voor jou belangrijk is en wat je van hem verwacht.
  • Check bij je baas wat hoe hij deze situatie ervaart en vraag hem feedback over jouw functioneren.
  • Afhankelijk van zijn feedback kan je hem uitnodigen om tot een volgende stap te komen die steeds tot doel heeft om de samenwerking positief te laten evolueren. Als hij vindt dat je op bepaalde punten niet voldoende functioneert, kan je hem vragen om meer tijd uit te trekken voor een degelijk functioneringsgesprek. Als hij tevreden is en niet bewust was van jouw beleving kunnen jullie samen bekijken hoe jullie deze situatie in de toekomst zullen aanpakken. Je kan hem bijvoorbeeld voorstellen dat je hem regelmatig om feedback zal vragen over je functioneren. 

Als je het gesprek op deze manier voorbereidt en aanpakt, geef je jouw baas de kans om z’n eigen standpunt te ontwikkelen en zal hij toegankelijker zijn om naar jouw argumenten luisteren.

Contacteer je hem morgen al om een datum vast te leggen ?

Ik wens je veel succes.

Erik Leenders